Δικηγόρος Επιμέλειας Παιδιών στη Θεσσαλονίκη

Νομική υποστήριξη για υποθέσεις επιμέλειας παιδιών και δικαιώματα γονέων.

Γονική μέριμνα και Επιμέλεια τέκνων - Δικαίωμα επικοινωνίας

Κατανόηση των Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεών σας

Η γονική μέριμνα είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων. Περιλαμβάνει τη διοίκηση της περιουσίας του παιδιού, την εκπροσώπησή του σε νομικές υποθέσεις και την απόφαση για σημαντικά ζητήματα της ζωής του, όπως την επιλογή σχολείου, θρησκείας και ονόματος. Ακόμα και μετά το διαζύγιο, η γονική μέριμνα παραμένει κοινή μεταξύ των γονέων, εκτός από πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Η επιμέλεια του παιδιού, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γονικής μέριμνας, αφορά την καθημερινή φροντίδα, την ανατροφή και την εκπαίδευση του παιδιού. Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική μεταρρύθμιση του 2021, οι γονείς διατηρούν την κοινή επιμέλεια των παιδιών τους (συνεπιμέλεια), ακόμα και μετά τον χωρισμό τους.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιμέλεια μπορεί να ανατεθεί αποκλειστικά σε έναν από τους γονείς ή να παραμείνει κοινή, ανάλογα με τη συμφωνία των γονέων ή την απόφαση του δικαστηρίου. Η τελική απόφαση εξαρτάται από το συμφέρον του παιδιού, που περιλαμβάνει την ηλικία του, τις καθημερινές του ανάγκες και την ανάγκη για ψυχική και σωματική ισορροπία.

Η απόφαση για την επιμέλεια και τη συνεπιμέλεια λαμβάνεται με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού, ενώ ο δικαστής εξετάζει παράγοντες όπως η ηλικία του παιδιού, η υγεία του, η σχέση των γονέων και η δυνατότητά τους να συνεργαστούν για την ανατροφή του παιδιού. Στην απόφαση αυτή συνυπολογίζονται επίσης πρακτικά ζητήματα όπως οι αποστάσεις μεταξύ των κατοικιών των γονέων και οι ανάγκες του παιδιού για μία σταθερή και οργανωμένη καθημερινότητα.

Δικαίωμα Επικοινωνίας

Η επικοινωνία με το παιδί είναι επίσης βασικό ζήτημα μετά τον χωρισμό. Ο γονέας που δεν διαμένει με το παιδί έχει το δικαίωμα να περνά χρόνο μαζί του, είτε στο σπίτι του, είτε αλλού. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το παιδί έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει το δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα, προωθώντας μια καλή σχέση και σύνδεση μεταξύ τους.

Ο χρόνος επικοινωνίας καθορίζεται αρχικά στο 1/3 του συνολικού χρόνου, αν και μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περίπτωσης.

Έχετε απορίες ή χρειάζεστε καθοδήγηση; Κλείστε ένα ραντεβού και ενημερωθείτε πλήρως για τα δικαιώματά σας.